مسمومیت با آب

مسمومیت با آب

مسمومیت با آب (هیپوناترمی‌)

مسمومیت با آب چه دلایل شایعی دارد؟ چگونه باید از این مسمومیت جلوگیری کرد؟ آیا تصفیه آب راه حل مناسبی است؟

نوشیدن آب کافی یک ضرورت است، اما مهم است که آب آشامیدنی عاری ازهر گونه آلودگی باشد تا از بیماری‌های منتقله از طریق آن جلوگیری کند. علاوه بر این بسیاری از ما از این واقعیت غافل هستیم که نوشیدن بیش از حد آب، بیشتر از اینکه مفید باشد، به بدن ضرر می‌رساند. این بیماری که به عنوان مسمومیت با آب یا هیپوناترمی ‌شناخته می‌شود، می‌تواند به خصوص برای ورزشکاران بسیار خطرناک باشد. در این مقاله از گروه بازرگانی ایوا به طور مفصل به موضوع کمتر شناخته شده هیپوناترمی، علائم‌ و راه‌های پیشگیری از آن پرداخته می‌شود.

 

برای خواندن مقاله آب آلوده اینجا کلیک کنید

 

هیپوناترمی ‌چیست؟

هیپوناترمی‌ وضعیتی است که سطح سدیم خون کمتر از حد طبیعی است. سدیم برای تعدادی از عملکردهای ضروری بدن مانند حفظ تعادل مایعات، عملکرد طبیعی سیستم عصبی و تنظیم فشار خون ضروری است. به بیان خلاصه، هیپوناترمی در نتیجه مصرف بیش از حد آب و عدم جایگزینی سدیم پس از یک جلسه ورزش شدید رخ می‌دهد. سطوح پایین سدیم ممکن است باعث متورم شدن سلول‌های بدن و تهدید سلامتی شود.

 

علائم هیپوناترمی

در هیپوناترمی ‌خفیف، هیچ علائمی‌ وجود ندارد. اما در موارد شدید، علائم زیر مشهود است:

  • سردرد یا سرگیجه
  • حالت تهوع
  • خستگی
  • تشنج
  • اسپاسم، گرفتگی یا ضعف عضلانی
  • بی قراری
  • تحریک پذیری
  • از دست دادن انرژی

 

دلایل بروز هیپوناترمی

دلایل زیادی وجود دارد که باعث کاهش سطح سدیم بدن می‌شود. برخی از این دلایل عبارتند از:

 

نوشیدن آب اضافی

نوشیدن آب اضافی یکی از دلایل اصلی هیپوناترمی‌ است. آب بیش از حد می‌تواند سطح سدیم خون را رقیق کند. این وضعیت عمدتاً زمانی ایجاد می‌شود که فرد ورزش یا فعالیت بدنی شدیدی انجام می‌دهد؛ در نتیجه، عرق زیادی می‌کند و سدیم بدن خود را از دست می‌دهد.

 

برای خواندن مقاله نوشیدن بیش از حد آب اینجا کلیک کنید

 

مصرف دارو

برخی داروها مانند داروهای ضد افسردگی، قرص‌های مسکن و … نیز از علل هیپوناترمی ‌هستند. این داروها، ادرار را افزایش می‌دهند یا باعث تعریق بیشتر می‌شوند. ادرار یا تعریق زیاد بر سطح سدیم در بدن تأثیر گذاشته و منجر به هیپوناترمی‌ می‌شود.

 

عدم تعادل هورمونی

برخی از هورمون‌ها نیز بر سطح سدیم بدن تأثیر گذار هستند. به عنوان مثال، بیماری آدیسون که در اثر کمبود هورمون‌های منتشر شده از غدد فوق کلیوی ایجاد می‌شود، منجر به احتباس آب می‌گردد. همچنین، افراد با مشکل کم کاری تیروئید، باید مراقب سطح سدیم بدن خود باشند.

 

مشکلات سلامتی

بیماری‌های کلیوی، کبدی و نارسایی احتقانی قلب از مواردی هستند که سطح سدیم را در بدن کاهش می‌دهند. این بیماری‌ها با تأثیر بر میزان مایعات بدن، سطح سدیم را تغییر می‌دهند. علاوه بر این، اسهال و استفراغ نیز ممکن است سطح سدیم را در بدن کاهش دهند.

 

برای خواندن مقاله چگونه از آلودگی مواد غذایی جلوگیری کنیم اینجا کلیک کنید

 

چه کسانی بیشتر در معرض خطر مسمومیت با آب هستند؟

افراد مسن و به طور کلی افرادی که از مشکلات ذکر شده در بخش قبل رنج می‌برند، به دلیل مصرف داروهای خاص، در معرض خطر ابتلا به هیپوناترمی ‌قرار دارند. علاوه بر این، افرادی که از مشکلات کلیوی رنج می‌برند، صرف نظر از سن خود ممکن است دچار مسمومیت با آب شوند.

 

برای خواندن مقاله چگونه نیترات را از بدن دفع کنیم اینجا کلیک کنید

 

هر نوع بدن چه میزان آب نیاز دارد؟

هیچ دستورالعمل تأیید شده‌ای مبنی بر میزان مصرف آب وجود ندارد، چراکه آب لازم برای بدن انسان به موارد مختلفی بستگی دارد که عبارتند از:

  • میزان فعالیت بدنی
  • آب‌وهوای محل زندگی
  • وزن بدن
  • جنسیت

براساس تحقیقات و مطالعات انجام شده مشخص شده است زنان بین 19 تا 30 ساله بهتر است روزانه حدود 7/2 لیتر و مردان در همین رده سنی 7/3 لیتر آب بنوشند. توجه داشته باشید این میزان آب به شرایط شخصی، فعالیت بدنی و شرایط آب‌وهوایی محل زندگی هر فرد بستگی دارد.

آیا مسمومیت با آب درمان می‌شود؟

بله، مسمومیت با آب درمان دارد؛ اگر شما در خود یا اطرافیانتان علائمی مانند تشنج یا خواب‌آلودگی یا دیگر علائم مسمومیت آب را مشاهده نمودید، فوراً به پزشک مراجعه نمایید. تجمع مایع در تمام سلول‌های بدن خصوصاً سلول‌های مغزی می‌تواند سبب متورم شدن سلول‌ها گردد. درصورت عدم درمان به‌موقع تورم سلول‌های مغزی منجر به ایجاد کما، تشنج و مرگ می‌گردد. بهتر است بیمار در فاصله زمانی رسیدن تا مرکز درمانی یک خوراکی نمکی مصرف نماید تا به‌صورت مقطعی تسکین یابد.

آیا مسمومیت با آب سبب مرگ می‌شود؟

نوشیدن بیش‌از یک لیتر یا بیشتر در هر ساعت به‌صورت متوالی ممکن است زمینه را برای ایجاد هیپوناترمی در فرد فراهم کند. به‌طورکلی اطلاعاتی درخصوص میزان مصرف آب و مسمومیت یا مرگ در دست نیست؛ اما بهتر است احتمال وقوع این اتفاق را جدی گرفته و بیشتر از نیاز بدن در مصرف آب اسراف نکرد.

 

در آخر

آنچه بیان شد تنها برخی از عوارضی بود که ممکن است در صورت هیپوناترمی ‌با آن مواجه شوید. برای حفظ سلامت خود، اطمینان حاصل کنید که به اندازه کافی آب آشامیدنی تمیز و سالم و بدون آلودگی می‌نوشید. دستگاه تصفیه آب را به خانه خود بیاورید تا آلودگی‌ها را از بین ببرد و همچنین مواد معدنی ضروری را حفظ کند تا سلامتی خود و اطرافیانتان را تضمین کنید. اگر ناگزیر به انجام فعالیت‌های بدنی شدید هستید، به طور منظم سطح سدیم بدن خود را ارزیابی ‌کنید.

 

برای خواندن مقاله دلایل نصب تصفیه آب اینجا کلیک کنید

 

ممنون از اینکه تا انتها با این مقاله از گروه بازرگانی ایوا همراه بودید. شما عزیزان برای ارتباط با کارشناسان گروه بازرگانی ایوا و دریافت مشاوره رایگان می‌توانید از طریق صفحه چت آنلاین در سایت رسمی گروه بازرگانی ایوا و یا تماس با شماره 02141063000 اقدام کنید.

اینستاگرام ایوا

پاسخ دهید

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.قسمتهای مورد نیاز علامت گذاری شده اند *