تصفیه منابع آب شهری

تصفیه منابع آب شهری

تصفیه منابع آب شهری

تصفیه منابع آب شهری، برای کاهش هر آلاینده موجود در آب است.

تصفیه آب، غلظت آلاینده‌هایی مانند ذرات معلق، انگل‌ها، باکتری‌ها، جلبک‌ها، ویروس‌ها و قارچ‌ها را کاهش می‌‌‌‌‌‌دهد. یکی از اهداف اصلی تصفیه آب، تامین آب آشامیدنی تمیز است. تصفیه آب همچنین نیازهای کاربردهای پزشکی، دارویی، شیمیایی و صنعتی را برای آب تمیز و آشامیدنی برآورده می‌‌‌‌‌‌کند. تصفیه آب در مقیاس‌های بزرگ (تصفیه خانه‌های شهری) تا کوچک (تصفیه آب خانگی) انجام می‌‌‌‌‌‌شود. با این مقاله از گروه بازرگانی ایوا همراه باشید تا با فرآیند تصفیه منابع آب شهری بیشتر آشنا شوید.

 

منابع آب

اکثر جوامع به منابع آب طبیعی به عنوان منابع تصفیه آب برای استفاده روزمره متکی هستند. به طور کلی، این منابع را می‌‌‌‌‌‌توان به آب‌های زیرزمینی یا سطحی طبقه بندی نمود که معمولاً شامل سفره‌های زیرزمینی، نهرها، رودخانه‌ها و دریاچه‌ها می‌‌‌‌‌‌شود. با پیشرفت‌های تکنولوژیکی اخیر، اقیانوس‌ها و دریاهای آب شور نیز به عنوان منابع آب جایگزین برای آشامیدن و مصارف خانگی مورد استفاده قرار می‌گیرند.

 

برای خاوندن مقاله چقدر آب شرب در جهان وجود دارد اینجا کلیک کنید

 

تعیین کیفیت آب

همه مردم به آب آشامیدنی سالم دسترسی ندارند. بر اساس گزارش سال 2017 سازمان بهداشت جهانی (WHO)، 2.1 میلیارد نفر به آب آشامیدنی مطمئن دسترسی ندارند. هر سال تقریباً 1.7 میلیون نفر به دلیل مصرف آب ناسالم، همراه با بهداشت نامناسب و ناکافی، بیمار می‌‌‌‌‌‌شوند. امروزه، کیفیتی که آب باید تصفیه شود، معمولاً توسط سازمان‌های کنترل کیفیت تعیین می‌گردد. استانداردها چه در سطح ملی و چه در سطح بین‌المللی، معمولاً حداکثر غلظت آلاینده‌های مضر را تعیین می‌کنند که در آب آشامیدنی مجاز می‌باشد. بررسی سلامت آب بر اساس ظاهر تقریباً غیرممکن است، بنابراین فرآیندهای متعددی مانند آنالیزهای فیزیکی، شیمیایی یا بیولوژیکی برای آزمایش سطوح آلودگی وجود دارد. سطوح مواد شیمیایی آلی و معدنی مانند کلرید، مس، منگنز، سولفات و روی، پاتوژن‌های میکروبی، جامدات محلول، pH، بو، رنگ و طعم از پارامترهای رایج برای ارزیابی کیفیت آب هستند. روش‌های معمول خانگی مانند جوشاندن آب یا استفاده از فیلترهای کربن فعال می‌‌‌‌‌‌توانند برخی از آلاینده‌های آب را حذف کند. اگرچه این روش‌ها به دلیل کم هزینه بودن رواج دارند، اما قادر به حذف آلاینده‌های خطرناک‌تر نیستند.

 

برای خواندن مقاله کیفیت آب اینجا کلیک کنید

روند تصفیه آب شهری

بیشتر آب مورد استفاده در شهرها، در تصفیه خانه‌های آب تصفیه می‌‌‌‌‌‌شود. اگرچه روش‌های مورد استفاده به اندازه و شدت آلودگی بستگی دارد، اما این روش‌ها برای اطمینان از انطباق کلی با مقررات ملی و بین المللی استاندارد، طراحی شده اند. آب پس از پمپاژ از منبع طبیعی خود یا هدایت آن از طریق خطوط لوله به مخازن نگهداری تصفیه می‌‌‌‌‌‌شود؛ پس از انتقال آب به یک مکان مرکزی، فرآیند تصفیه آغاز می‌‌‌‌‌‌شود.

 

برای خواندن مقاله آیا آب شهری نیاز به تصفیه دارد اینجا کلیک کنید

 

پیش تصفیه

در پیش تصفیه، آلاینده‌های بیولوژیکی، مواد شیمیایی و سایر مواد از آب حذف می‌‌‌‌‌‌شوند. اولین مرحله در این فرآیند غربالگری است که زباله‌های بزرگی مانند چوب و زباله را از آب، حذف می‌‌‌‌‌‌کند. غربالگری معمولاً هنگام تصفیه آب‌های سطحی مانند دریاچه‌ها و رودخانه‌ها استفاده می‌‌‌‌‌‌شود؛ آب‌های سطحی خطر بیشتری برای آلوده شدن به مقادیر زیادی از آلاینده‌ها دارند. پیش تصفیه ممکن است شامل افزودن مواد شیمیایی (مانند کلر)، برای کنترل رشد باکتری‌ها در لوله‌ها و مخازن باشد. همچنین می‌تواند شامل مراحلی مانند فیلتراسیون شنی باشد که به ته نشین شدن جامدات معلق در کف مخزن ذخیره کمک می‌‌‌‌‌‌کند.

افزودن کربنات سدیم به آب با محتوای معدنی بالا (آب سخت) نیز بخشی از فرآیند پیش تصفیه است. در طی این مرحله، کربنات سدیم به آب اضافه می‌شود تا کربنات کلسیم را که یکی از اجزای اصلی پوسته‌های موجودات دریایی است و یک ماده فعال در آهک کشاورزی است، خارج کند. این مرحله تضمین می‌کند آب سخت که رسوبات معدنی را به همراه دارد و می‌تواند لوله‌ها را مسدود سازد، برای دستیابی به خواص مشابه با آب نرم، تغییر می‌کند.

کلرزنی اغلب مرحله نهایی پیش تصفیه و یک روش استاندارد در بسیاری از نقاط جهان است. اما روش کاملاً مناسبی نیست زیرا در طی این فرآیند، کلر به آب خامی‌‌‌‌‌‌ که ممکن است حاوی غلظت بالایی از مواد آلی طبیعی باشد، اضافه می‌‌‌‌‌‌شود. این ماده آلی در فرآیند ضدعفونی با کلر واکنش داده و می‌‌‌‌‌‌تواند منجر به تشکیل محصولات جانبی ضد عفونی (DBPs) مانند تری‌هالومتان‌ها، اسیدهای‌ هالواستیک، کلریت و برومات شود. قرار گرفتن در معرض DBP‌ها در آب آشامیدنی می‌‌‌‌‌‌تواند منجر به مشکلات سلامتی شود. نگرانی‌هایی بابت خطرات انتشار کلر در محیط و ارتباط احتمالی آن با سرطان معده و مثانه وجود دارد.

 

سایر مراحل تصفیه

پس از مراحل پیش تصفیه، عملیات شیمیایی و پالایش ممکن است انجام شود که شامل انعقاد و لخته سازی می‌باشد. در این مرحله، مواد شیمیایی اضافه شده باعث چسبیدن ذرات کوچک معلق در آب به هم می‌‌‌‌‌‌شود. ذرات منعقد شده به صورت توده‌های بزرگتر (لخته) به آرامی ‌‌‌‌‌‌در کف مخزن یا حوضچه قرار می‌‌‌‌‌‌گیرند. پس از ته نشین شدن اکثر ذرات معلق، آب از بخش لخته سازی خارج شده و سپس وارد بخش ته نشینی می‌‌‌‌‌‌شود. در این مرحله، آب تصفیه شده حرکت می‌‌‌‌‌‌کند در حالی که ذرات آلاینده ته نشین می‌شوند. سپس آب به مرحله بعدی یعنی فیلتراسیون منتقل می‌‌‌‌‌‌شود که ذرات معلق باقی مانده، لخته‌های ته نشین نشده، میکروارگانیسم‌ها و جلبک‌ها را حذف می‌‌‌‌‌‌کند.

گندزدایی آخرین مرحله در تصفیه آب است. در طی این مرحله، میکروب‌های مضر مانند باکتری‌ها، ویروس‌ها و تک یاخته‌ها با افزودن مواد شیمیایی ضدعفونی کننده از بین می‌‌‌‌‌‌روند. گندزدایی معمولاً شامل نوعی کلر، به ویژه کلرامین یا دی اکسید کلر است. همان طور که بیان شد استفاده از کلر خطراتی را به همراه دارد. برای جلوگیری از این خطرات، برخی از تصفیه خانه‌های آب به جای کلر از ازن، اشعه ماوراء بنفش یا پراکسید هیدروژن استفاده می‌‌‌‌‌‌کنند.

 

برای خواندن مقاله 5 آلودگی مهم آب شهری اینجا کلیک کنید

 

آیا با وجود تصفیه آب شهری خرید دستگاه تصفیه آب خانگی ضروری است؟

با وجود تمام مراحل مختلف در تصفیه ‌خانه‌های شهری، این سؤال برای بسیاری از افراد ایجاد می‌گردد که آیا خرید و نصب دستگاه تصفیه آب خانگی ضروری است؟ پاسخ ما به این سؤال مثبت است، چراکه آب پس از عبور از مراحل تصفیه شهری، همچنان دارای برخی ناخالصی‌ها است، به‌همین علت برای داشتن آبی گوارا با درجه خلوص بالا لازم است از یک دستگاه تصفیه آب خانگی استفاده نماییم. این دستگاه‌ها با روش اسمز معکوس آلاینده‌ها، باکتری‌ها، مواد شیمیایی، سموم و… را از آب حذف می‌نمایند و آبی سالم و خالص جهت آشامیدن، شستشو، آبیاری گیاهان و حیوانات خانگی و پخت غذا فراهم می‌آورند. خرید یکی از انواع دستگاه تصفیه خانگی از لحاظ اقتصادی کاملاً به‌صرفه است، چراکه این اقدام سبب افزایش میزان سلامتی افراد و کاهش هزینه‌های جانبی جهت خرید آب نوشیدنی می‌گردد.

دقت داشته باشید بیماری‌های منتقل شده ازطریق آب لوله‌کشی ممکن است به دلیل وجود آلودگی‌های موجود در آب یا آلودگی‌های لوله‌کشی ایجاد گردد، بنابراین نصب دستگاه تصفیه آب به شما کمک خوهد کرد هرگوه آلودگی که وارد آب لوله‌کشی شده است حذف و آبی سالم به دست شما برسد.

آیا آب شهری استاندادهای لازم جهت نوشیدن را دارد؟

آب شهری قبل از ورود به سیستم لوله‌کشی سراسری ازطریق چند نهاد مورد ارزیابی قرار می‌گیرد، درنتیجه می‌توان گفت این آب قطعاً کیفیت لازم برای مصرف را دارا است. اما همه ما می‌دانیم مصرف مواد خوراکی و آشامیدنی به تأییدی بالاتر از استاندارد نیاز دارد، به‌عنوان مثال در آب شهری تصفیه شده هنوز ذرات نیترات وجود دارند، این ذرات به‌عنوان یک ماده سمی شناخته شده‌اند که عامل اصلی ابتلاء افراد به سرطان به‌حساب می‌آیند. البته لازم به ذکر است میزان نیترات در آب شهری زیر 50 میلی‌گرم در لیتر تخمین زده شده، اما می‌توان همین مقدار ناچیز را نیز با استفاده از دستگاه تصفیه خانگی حذف نمود و سلامت جسمی و روحی را تضمین کرد. بنابراین می‌توان نتیجه گرفت بین استاندارد بودن و مطلوب‌ بودن تفاوت‌هایی وجود دارد که گاهی ممکن است سلامت موجودات زنده را به خطر اندازد.

 

ممنون از اینکه تا انتها با این مقاله از گروه بازرگانی ایوا همراه بودید. شما عزیزان برای ارتباط با کارشناسان گروه بازرگانی ایوا و دریافت مشاوره رایگان می‌توانید از طریق صفحه چت آنلاین در سایت رسمی گروه بازرگانی ایوا و یا تماس با شماره 02141063000 اقدام کنید.

اینستاگرام ایوا

پاسخ دهید

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.قسمتهای مورد نیاز علامت گذاری شده اند *