سالانه چقدر آب در صنایع هدر میرود؟
براساس اطلاعات آماری و جفرافیایی، ایران کشوری است که در منطقه خشک و نیمه خشک قرار گرفته و بعد از گدشت عصر یخبندان تاکنون همواره در معرض خشکسالی و قحطی آب قرار داشته است. همین مسئله و هدر رفت آب در بسیاری از صنایع کشور باعث شده که این روزها قصه خشکسالی، غصه مردم و کشاورزانی شده که بی آب نه تنها امکان امرار معاش و کسب روزی ندارند که ادامه حیات خودشان هم به آن بستگی دارد. اما در این میان برخی سهم صنایع را در کم شدن منابع آبی تاثیرگذار و برخی سیستم معیوب آبیاری در بخش کشاورزی را عامل اصلی هدر رفت آب می دانند. با این مقاله از گروه بازرگانی ایوا همراه باشید تا بررسی کنیم و ببینیم که کدام یک از صنایع بیشترین هدر رفت آب را دارند.
علت اصلی هدر رفت آب چیست؟
۱۴۰۰ خشکترین سال ایران در نیم قرن اخیر است. حجم آب پشت سدها نسبت به سال قبل بیش از ۷ میلیارد متر مکعب کاهش داشته و ذخایر آبی در بسیاری از شهرها و روستاها پاسخ گوی مصارف خانگی، کشاورزی و صنعتی نیست. این روزها قصه خشکسالی، غصه مردم و کشاورزانی شده که بی آب نه تنها امکان امرار معاش و کسب روزی ندارند که ادامه حیات خودشان هم به آن بستگی دارد و نمونههای آن را میتوان در اعتراض کشاورزان اصفهانی و مردم شهرکرد دید. ه نقل از وزارت نیرو از فاصله معنادار مصرف آب در بخش کشاورزی با بخشهای صنعتی و آب شرب آماری منتشر شده که نشان میدهد بیشترین منابع آب شیرین کشور در بخش کشاورزی مصرف میشود.
برداشت توسط مجموعه های مختلف
آماری از میزان مصرف آب در بخش های مختلف کشاورزی، صنعتی و خانگی منتشر شد که نشان می داد بخش کشاورزی از همان ابتدا بیشترین سهم مصرف را در بین بخش های مختلف داشته به نوعی که این میزان در سال گذشته به 82 میلیارد مترمکعب رسیده و این در حالی است که در همین سال 99 تنها 8.3 میلیارد لیتر در کشور، مصرف خانگی آب یا همان آب شرب را داشتیم و در بخش صنعتی هم فقط 2.4 میلیارد لیتر آب مصرف شده است البته پیش از این، معاون وزیر جهاد کشاورزی در 6 مرداد امسال با اشاره به این که حجم آب مصرفی در بخش کشاورزی همیشه مورد اختلاف نظر متخصصان و کارشناسان بوده، گفته است: «نتایج مطالعات انجام شده نشان دهنده این است که حجم آب مصرفی کل بخش کشاورزی حدود ۷۰ میلیارد مترمکعب است.»
نقش پررنگ صنعت کشاورزی
بنا بر گزارش دنیای اقتصاد، حدود 16درصد تولید ناخالص داخلی، 16.8درصد اشتغال، تامین بیش از 85درصد غذای جامعه و 25درصد صادرات غیرنفتی به بخش کشاورزی مربوط می شود. از کل 164 میلیون هکتار اراضی کشور، 18.8 میلیون هکتار به بهرهبرداری کشاورزی رسیده که 8 میلیون هکتار آن بهصورت آبی و 6.3 میلیون هکتار بهصورت دیم و بقیه بهصورت آیش آبی و دیم کشت میشود و این میزان مساحت، مصرفکننده حدود 89 درصد از آب ایران است.
دلایل هدرر فتن آب در کشاورزی
از دیرباز موضوع هدررفت آب در بخش کشاورزی، مسئله کشور بوده است اما به نظر می رسد تاکنون همتی برای رفع این مشکل و کم کردن این میزان هدررفت آب در کشور وجود نداشته است. طبق گزارش ها، میزان هدررفت آب بخش کشاورزی در ایران 70درصد است؛ یعنی از 82 میلیارد مترمکعب آب مختص این بخش، بیش از 57 میلیارد مترمکعب آن هدر میرود و عمده ترین دلیل آن آبیاری سنتی غرقابی و استفاده نکردن از فناوری های پیشرفته آبیاری است. در مقالات بعدی به بررسی راهکارهایی برای جلوگیری از هدررفت آب اشاره می کنیم.
ممنون از اینکه تا انتها با این مقاله از گروه بازرگانی ایوا همراه بودید. شما عزیزان برای ارتباط با کارشناسان گروه بازرگانی ایوا و دریافت مشاوره رایگان میتوانید از طریق صفحه چت آنلاین در سایت رسمی گروه بازرگانی ایوا و یا تماس با شماره 41063000 اقدام کنید.