کلرزنی فرآیندی مهم در تصفیه آب
روش کلرزنی در تصفیه آب، فرآیند اضافه کردن کلر به آب آشامیدنی به منظور ضد عفونی کردن آن و از بین بردن میکروبها است که جهت دستیابی به سطوح ایمن کلر در آب آشامیدنی، میتوان از فرآیندهای مختلفی استفاده کرد. همانطور که میدانید، منابع تامین آب مصرفی ما انسانها (اعم از رودخانه، چاهها، چشمهها، سدها) آلوده به میکروبها و میکروارگانیزمهایی هستند که استفاده از این آبها را بدون ضدعفونی کردن، برای ما غیرممکن میسازند. سازمانهای آب و فاضلاب شهری برای از بین بردن میکروارگانیزمهای بیماری زا و تامین آب مصرفی بهداشتی برای شهروندان، اقدام به اضافه کردن کلر به آب میکنند. با این مقاله با ایوا همراه باشید تا علاوه بر مزایای فرآیند کلرزنی، با مضرات آن نیز آشنا شویم.
کلر چیست؟
کلر یک عنصری شیمیایی با عدد اتمی ۱۷ و جرم اتمی استاندارد ۳۵٫۴۵۳ گرم بر مول است که در سال ۱۷۷۴ توسط کارل ویلهلم شیله کشف شد. شیله به اشتباه عنصر کلر را حاوی اکسیژن دانست و همفری دیوی در سال ۱۸۱۰ این ماده را کلر نامگذاری کرد. كلر در سال 1908 در شیكاگو به یك سیستم آب همگانی افزوده شده و برای از بین بردن بسیاری از انواع بیماریهای منتقل شده آبی مثل وبا و تب تیفوئید قابل استفاده قرار گرفته است. قبل از كلرزدن بسیاری شهرهای بزرگ دارای آمار مرگ و میر 1 در 1000 نفر به تنهایی از تیفوئید بودند. كلر برای گندزدایی كردن آب شهرداری به مدت بیش از 80 سال استفاده شده و دارای اثرات مثبت بر بهداشت همگانی بوده است.
برای خواندن مقاله مضرات زنگ آهن اینجا کلیک کنید
هدف از کلرزنی چیست؟
فرآیند کلرزنی به معنی افزودن کلر به آب آشامیدنی برای از بین بردن و یا غیرفعال کردن میکروارگانیسمها از جمله میکروارگانیسمهای بیماریزا میباشد. هرچند، کلر یک ماده ضدعفونیکننده قوی است، اما میتواند به از بین بردن تمامی میکروارگانیسمهای بیماریزا نیست. بهتر است بدانید که میکروارگانیسمها موجودات زنده میکروسکوپی هستند که در نقاط مختلف زمین مثل آب وجود دارند و زندگی میکنند و به صورت طبیعی هم ممکن است در منابع آبی یافت شوند و هم به دلیل مداخلات انسانی مثل ورود فاضلاب انسانی و حیوانی به این منابع راه پیدا میکنند. برخی از انواع میکروارگانیسمها ممکن است برای سلامتی انسان ضرر داشته و مصرف آب حاوی این نوع میکروارگانیسمها بدون انجام عملیات تصفیه مناسب ممکن است باعث بروز مشکلات و بیماریهایی مانند اسهال و موارد دیگر شود.
مشخصات و ویژگیهای انواع کلر
کلر در سه نوع جامد (پودر)، مایع و گاز وجود دارد و ویژگیهای شیمیایی مهم کلر عبارتند از: 1- کلر از نظر شیمیایی مادهای بسیار فعال و واکنش گرا است و به همین خاطر است که سریعاً با مواد آلی، میکروارگانیسمها، فلزات، لوله و اتصالات واکنش نشان داده و با آنها ترکیب میشود. 2- کلر مایع، بسیار فرار است. یعنی اگر کلر مایع در معرض هوا قرار بگیرد، به سرعت از فاز مایع خارج شده و وارد هوا میشود. 3- کلر دارای طعم و بوی قوی و خاصی است که در صورت استنشاق و یا مصرف آب آشامیدنی حاوی کلر بالا، براحتی قابل تشخیص میباشد. 4- کلر یک ماده با خورندگی بالا است. به همین دلیل است که میتواند باعث ایجاد ناراحتی و سوزش در بافتهای بدن انسان مثل پوست و چشم شده، و همینطور باعث خورده شدن تجهیزات و لولههای فلزی شود. بنابراین درنگهداری، حمل و استفاده از کلر باید نهایت احتیاط انجام شود. این هم مهم است که کلر پس از انجام عملیات ضدعفونی در آب تا مدتی ماندگاری دارد. پس 5- قابلیت ضدعفونی نگه داشتن آب تا مدتی حتی در صورت ورود میکروارگانیسمهای آلوده ثانویه در مخزن و خطوط انتقال را دارد.
برای خواندن مقاله مضرات زنگ آهن اینجا کلیک کنید
مزایای روش کلرزنی در تصفیه آب
- مؤثر بودن در اکسیداسیون ترکیبات آلی و غیرآلی خاص
- کلر مادهای ارزان و در دسترس است
- مؤثر بودن در برابر میکروارگانیسم های بیماری زا
- قابل انعطاف بودن میزان تزریق کلر
- کلر در آب پس از ضدعفونی کردن با کلر، مقداری باقی میماند و در صورت ورود مجدد آلودگی به آب، کلر باقیمانده باعث ضد عفونی شدن آن میشود
معایب روش کلرزنی در تصفیه آب
- تماس کلر با پوست و موی انسان میتواند باعث ایجاد حساسیت، ریزش مو و مشکلات دیگر شود
- استنشاق گاز کلر ( در استخر یا حمام ) برای ریه انسان مضر میباشد
- کلرزنی باعث کشته شدن میکروارگانیزمهای موجود در آب میشود. این درحالی است که لاشه این میکرو ارگانیزمها در آب باقی میمانند و ممکن است خود منشا آلودگی شوند
- گروهی از میکروارگانیزم ها مانند؛ کریپتوس پرودیوم نسبت به کلر مقاوم هستند و با این روش از بین نخواهند رفت
- کلرباقیمانده در اثر ترکیب با مواد آلی موجود در آب تولید ترکیباتی موسوم به تری هالومتانها را میکند که بیشتر متخصصان بر سرطان زا بودن این ترکیبات تاکید دارند
چگونگی حذف کلر توسط دستگاه تصفیه آب
تمام دستگاههای تصفیه آب ایوا، قادر به حذف کلر باقیمانده از آب شهری میباشند و این عمل توسط فیلترهای کربن فعال انجام خواهند شد. دانههای کربن فعال دارای بار مثبت میباشند. این درحالی است که کلر محلول در آب دارای بار منفی است. در نتیجه کلر جذب سطوح دانهها شده و از آب جدا میشود. لازم به ذکر است از آنجا که بلافاصله پس از حذف کلر باقیمانده، آب مصرف میشود، لذا نگرانی از آلودگیهای ثانویه در نبود کلر باقیمانده بی مورد است.
ممنون از اینکه تا انتها با این مقاله از گروه بازرگانی ایوا همراه بودید. شما عزیزان برای ارتباط با کارشناسان گروه بازرگانی ایوا و دریافت مشاوره رایگاه میتوانید از طریق صفحه چت آنلاین در سایت رسمی گروه بازرگانی ایوا و یا تماس با شماره 41063000 اقدام کنید.
اینستاگرام ایوا