تعریف آب آشامیدنی
آب آشامیدنی، آبی بی خطر برای نوشیدن است. تعریف آب آشامیدنی سالم بر اساس برنامه مدیریت مشترک (JMP) سازمان بهداشت جهانی و یونیسف، آبی است که برای مصارف خانگی، آشامیدنی، پخت و پز و بهداشت شخصی استفاده می شود. آب آشامیدنی سالم، آبی با خصوصیات میکروبی، شیمیایی و فیزیکی است که بر اساس دستورالعمل های سازمان بهداشت جهانی یا استانداردهای ملی در رابطه با کیفیت آب آشامیدنی می باشد. همچنین در مورد دسترسی به نوشیدنی در JMP آمده است : دسترسی به آب آشامیدنی به این معنی است که منبع آب کمتر از 1 کیلومتری مصرف کننده واقع شده است. و می تواند به طور حتمی حداقل 20 لیتر آب برای هر عضو خانواده در یک روز، فراهم سازد. همچنین دسترسی به آب آشامیدنی سالم متناسب است با افرادی که از منابع آب آشامیدنی بهبودیافته استفاده می کنند.
عوامل تاثیرگذار بر کیفیت آب آشامیدنی
کیفیت آب آشامیدنی به پارامترهای بیولوژیکی، فیزیکی و شیمیایی بستگی دارد. خصوصیات فیزیکی و شیمیایی معیارهایی مانند کدری آب، فلزات سنگین و جامدات معلق را در بر میگیرد. پارامترهای بیولوژیکی اساساً مقیاسی از آلودگی های میکروبی شامل باکتری ها و ویروس ها و … می باشد.
برای خواندن مقاله 5 آلودگی مهم آب شهری اینجا کلیک کنید
استانداردهای فیزیکی و شیمیایی آب آشامیدنی به مشخصات کلی نظیر کدورت، رنگ، طعم و بو، pH (خاصیت قلیایی)، مواد جامد محلول در آب، سختی، کلرید، سولفات، فلوراید، نیترات، کلسیم، منیزیم، آهن، منیزیم، مس، روی، ترکیبات فنلی، شوینده های آنیونی و روغن معدنی و همچنین مواد سمی مانند آرسنیک، کادمیوم، کروم، سیانید، سرب، سلنیوم، جیوه در آب مربوط می شود.
برای هر یک از موارد فوق محدوده مجازی در استانداردها تعریف می شود. که برخی از آنها در زیر بیان می گردد:
- میزان کدری آب کمتر از 5 واحد کدورت نفلومتریک
- pH بین 5/6 تا 9
- حداکثر میزان مجاز منگنز 5 میلی گرم در لیتر
- حداکثر میزان مجاز آلومینیوم 2 میلی گرم در لیتر
- حداکثر میزان مجاز روی 3 میلی گرم در لیتر
- حداکثر میزان مجاز مس 1میلی گرم در لیتر
کیفیت باکتریولوژیکی آب، به منبع آب لوله، ورود آب تصفیه شده به سیستم توزیع یا ورود آب تصفیه نشده به سیستم توزیع، منابع آب بدون لوله، منابع آب اضطراری، کیفیت ویروسی آب آشامیدنی و … بستگی دارد.
خطرات آب آشامیدنی آلوده
نزدیک به 70 درصد از منابع آب سطحی، آلوده به آلاینده های میکروبی و شیمیایی هستند.
حتی منابع آب زیرزمینی نیز به دلایل طبیعی و انسانی به طور فزاینده ای در حال آلوده شدن هستند. حدود 60 درصد از بیماری های ناشی از محیط اطراف انسان، به دلیل آلودگی آب هستند. تحقیقات انجام شده در کشور هند نشان می دهد که نزدیک به 67 درصد از خانوادهها در این کشور از هیچ گونه روش تصفیهسازی برای آب آشامیدنی استفاده نمی کنند. بیش از 33 درصد منابع آب در مناطق روستایی آلوده هستند. در سال 2002، حدود 7.5 درصد از کل مرگ و میرها و 9.4 درصد از کل ناتوانی های جسمانی یا تعداد سال های از دست رفته به دلیل بیماری، ناتوانی یا مرگ زودرس در هند به دلیل مشکلات آب و فاضلاب ایجاد شد .
از متداولترین خطرات ناشی از آب آشامیدنی آلوده، ابتلا به بیماری های عفونی باکتریایی، ویروسی و انگلی میباشد.در گروه های آسیب پذیر، مانند کودکان، سالمندان و زنان باردار، اثر این بیماری، حادتر است.
آب آشامیدنی باید علاوه بر سالم بودن، طعم و بوی مطلوبی هم داشته باشد. تا برای مصرفکننده ایمن باشد و سلامتی او را به خطر نیاندازد.
در خیلی از موارد، با استفاده از برخی از روشهای تصفیه متداول مانند انعقاد، ته نشینی و افزودن کلر، برخی از مشکلات آب آشامیدنی رفع میگردد. کربن فعال و ازن زنی، روشهایی موثر برای حذف مواد شیمیایی، می باشند. با تکنیک رسوبدهی و یا تبادل یونی نیز می توان سختی را کاهش دهند.
برای خواندن مقاله فرآیند تصفیه آب از گذشته تا به امروز اینجا کلیک کنید
ممنون از اینکه تا انتها با این مقاله از گروه بازرگانی ایوا همراه بودید. شما عزیزان برای ارتباط با کارشناسان گروه بازرگانی ایوا و دریافت مشاوره رایگان میتوانید از طریق صفحه چت آنلاین در سایت رسمی گروه بازرگانی ایوا و یا تماس با شماره 41063000 اقدام کنید.